Gde reciklirati kablove od bakra

Gde reciklirati kablove od bakra? Kablovi su svuda oko nas, bilo da imate fioku neiskorišćenih kablova ili se tokom renoviranja morate rešiti metara i metara bakarnih kablova sa gradilišta ili iz stana. Postavlja se pitanje: gde reciklirati kablove od bakra? Dobre vesti su da postrojenja za otkup siovina i njihovu dalju reciklažu kod nas postoje pa evo par informacija.

Većina postrojenja a među njima i naš Reciklažni centar vrši otkup bakra, mesinga, gvožđa, lima, aluminijuma, prohroma, olova, cinka i naravno bakarnih kablova.

Značaj bakra

Bakar spada u meke metale i široko se koristi. Upotrebljava se za izradu bakarnih cevi, za izradu električnih provodnika, kablova, limova, bronze, mesinga. Često se u poslednje vreme koristi i u dekorativne svrhe, zbog svoje specifične boje, a od njega se pravi i posuđe.

Toliko je rasprostranjen da se koristi praktično u svim industrijama. Najzastupljeniji je u industriji rashladne i bele tehnike, mašinskoj industriji, brodogradnji, hemijskoj industriji, industriji motornih vozila, prehrambenoj industriji, građevinarstvu, hemijskoj industriji itd.

Kao što vidimo, ima široku primenu ali su reursi ograničeni. Zbog ograničenih rezervi i velike primene bakar predstavlja materijal od strateškog značaja koji bi trebalo reciklirati.

Reciklažni centri koji vrše otkup bakra

Obradovaće vas informacija da smo mi jedno od postrojenja koje za novac otkupljuje bakar i bakarne kablove i obrađuje ih za dalju upotrebu. Otkup vršimo od fizičkih i pravnih lica tako da nema ograničenja.

Proces otkupa bakra i bakarnih kablova

Prvi korak je da nas kontaktirate. U zavisnosti od količine koju imate, postoji mogućnost dolaska na vašu adresu. Čak i ukoliko ste fizičko lice, možemo vršiti otkup. Isplata se vrši odmah nakon merenja robe ili dogovora.

Bakar u otkupu i cena bakra

Bakar se u otkupu deli na tri klase. Prva klasa obuhvata bakarne cevi, bakarne šipke, užad, limove i trake, šine, granule, bakarne licnaste pletenice i industrijski otpad veće debljine. Druga klasa obuhvata bakarne cevi, užad, limovi i trake, granule kao i industrijski otpad koji je tanji, dok treća klasa obuhvata bakar u obliku lak žica, žica sa presvlakama (kalaj, nikl, cink) i slično. Kompletan bakar se meri i cena se formira po kilogramu.

Cena bakra se kao i za sve ostale metale menja u skladu sa berzom metala, ali trenuto za bakar prve klase možete zaraditi čak 700 dinara po kilogramu. Za bakar druge klase mi vama plaćamo 650 dinara po kilogramu, dok se treća klasa prodaje i plaća za 630 dinara po kilogramu.

Niste sigurni – pozovite nas!

Ukoliko i sami niste sigurni u koju klasu spada vaš otpad a želeli biste da od njega zaradite, pozovite nas. Na poziv možete dobiti i sve neophodne informacije kao i napraviti poseban dogovor koji odgovara vašoj situaciji.

Nemojte se brinuti ukoliko je vaš bakarni otpad prekriven drugim materijalima. To je sasvim očekivano i mi smo pripremljeni na te situacije. Kablovi se detaljno čiste od maltera i betona koje se moraju odstraniti pre sortiranja.Tako se mi brinemo da u dalju obradu i proizvodnju ide čist bakar a vi tačno znate koju količinu bakra prodajete.

Budite društveno odgovorni i zaradite!